Nieuws

Lees het laatste nieuws van Groen Kennisnet en partners over natuurinclusieve landbouw.

Group
Nieuws
Een landbouwpraktijk die zich in zestig jaar tijd heeft ontwikkeld tot een hoogproductieve, internationaal concurrerende en economisch efficiënte sector, transformeer je niet zo maar even. Daar zijn bruggenbouwers voor nodig. Dit is de uitdaging waar lector ‘Biodiversiteit in het landelijke gebied’ Martijn van de Heide zijn tanden in gaat zetten. In zijn zijn inaugurele rede op 24 januari legde hij uit hoe zijn lectoraat aan deze transformatie gaat bijdragen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Terwijl akkervogelpopulaties in veel delen van Nederland achteruitgaan, weten ze zich opvallend goed te handhaven in de bloembollenteelt. Veldonderzoek van het NIOO-KNAW en Living Lab B7 toont aan dat gele kwikstaarten succesvol broeden op de percelen van JUB Holland. De resultaten bevestigen wat twintig jaar monitoring al suggereerde: met slim landschapsbeheer is ook in intensieve landbouwgebieden ruimte voor biodiversiteit.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Er zijn allerlei manieren om samen bij te dragen aan natuurherstel en maatschappelijke opgaves. Eerder presenteerde Wageningen Environmental Research al 10 categorieën natuurmaatregelen, en een storymap met natuurmaatregelen en verdiepende verhalen. Deze heeft nu een flinke update gekregen. Lees een nieuw verhaal, en bekijk ook de kansen voor natuurmaatregelen in verschillende types landschap.
KennisOnline  
Nieuws
Overheden zeggen wel dat ze het voedselsysteem willen verduurzamen, maar het huidige beleid ondersteunt voornamelijk de status quo. Volgens Jeroen Candel, universitair hoofddocent Voedsel- en Landbouwbeleid aan Wageningen University & Research (WUR) is er een gapend gat tussen wat er wetenschappelijke bekend is en het politieke debat. Biologisch boer Joost van Strien maakt handig gebruik van bestaande subsidies om zijn bedrijf klaar te maken voor een klimaatonzekere toekomst.
Portaal Natuurinclusieve landbouw  
Nieuws
De onderbroekentest, uitgevoerd binnen het mulchproject van het Practoraat Duurzaam Bodembeheer (Yuverta Boxtel), heeft de eerste veelbelovende resultaten opgeleverd. Tijdens dit experiment werden katoenen lapjes onder verschillende mulchlagen begraven en na zes weken geëvalueerd op afbraak. De uitkomsten zijn veelbelovend en bieden perspectief voor het verder doorontwikkeling van deze methode.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Voor boeren is bij natuurinclusief boeren een belangrijke vraag of hun inkomen wel op peil blijft. Dat lijkt goed te gaan nu het budget voor financiële steun stijgt. Het kabinet reserveert vanaf 2026 500 miljoen euro per jaar voor agrarisch natuurbeheer. “Natuurinclusiviteit blijft op de agenda”, zegt Petra van Egmond van het ministerie van LVVN. Er is veel belangstelling en enthousiasme.
Portaal Natuurinclusieve landbouw  
Nieuws
Groen Kennisnet heeft in het voorjaar van 2024 'de kaart’ gelanceerd, een tool die professionals inzicht geeft in wat er allemaal in de buurt gebeurt. Door simpelweg je postcode in te vullen, zie je in één oogopslag waar er in jouw omgeving aan groene kennis wordt gewerkt. Sinds de lancering bevat de kaart al meer dan 300 projecten, demobedrijven, onderwijsinstellingen en samenwerkingsverbanden.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Duizenden vogels broeden op boerenland. Met agrarisch natuurbeheer en reservaatbeheer werken ruim 1000 boeren, 800 vrijwilligers, vier agrarische natuurverenigingen, jagers/wildbeheereenheden en terreinbeheerders samen om deze te beschermen. Landschap Noord-Holland werft, ondersteunt en leidt vrijwilligers op om de boerenlandvogels te beschermen en te monitoren. Het is cruciaal dat we deze samenwerking met elkaar voortzetten als we de vogels op het boerenland willen behouden.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Groenblauwe diensten, zoals bloemrijke akkerranden en plasdras in gras, zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Om toekomstbestendig te kunnen boeren zijn ze ook noodzakelijk, want het verlies aan biodiversiteit heeft uiteindelijk economische gevolgen. Deze tweede terugblik op de Werkplaats Netwerk Platteland, d.d. 30 mei 2024, zoomt in op belangrijke randvoorwaarden voor groenblauwe verdienmodellen: financiering en markt.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het aanplanten van bomen en hagen zijn manieren om als boer de biodiversiteit op de akker te vergroten. In de polder moet je echter rekening houden met het bestemmingsplan ‘open landschap’ en dan zijn dit geen opties. Biologisch akkerbouwer Henk Klompe heeft onder andere een insectenhotel, een individuele behandeling van afvalwater, maait in stroken en doet nog meer om de biodiversiteit van zijn bedrijf in de polder te vergoten.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Wat is de huidige staat van samenwerking en kennisuitwisseling binnen het netwerk van Nederlandse projecten die zich richten op natuurinclusieve landbouw? Die vraag wil een groep studenten van de Universiteit Utrecht in opdracht van de Regieorganisatie GLB beantwoorden. Ben je werkzaam voor een natuurinclusief project? Je kunt aan het onderzoek bijdragen door de enquête in te vullen.
Portaal Natuurinclusieve landbouw  
Nieuws
Bloemrijke akkerranden, het aanleggen en onderhouden van heggen of natuurvriendelijke oevers zijn voorbeelden van zogenaamde groenblauwe diensten. Deze diensten zijn belangrijk voor het behoud van biodiversiteit en het tegengaan van de effecten van klimaatverandering. Het nadeel: ze kosten geld en leveren voor de boer niet direct iets op. De vraag ‘Hoe kunnen we groenblauwe diensten verwerken in een toekomstbestendig verdienmodel?’ stond centraal in de Werkplaats Netwerk Platteland op 30 mei 2024.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Hoewel Flevoland de naam heeft veel intensief gebruikt bouwland te kennen, is het (nog steeds) een belangrijke provincie voor enkele karakteristieke akkervogels zoals graspieper, gele kwikstaart, kievit en scholekster. Ondanks vele inspanning om deze soorten te beschermen, komen ze steeds verder in de verdrukking. Extra inspanningen zijn dringend nodig voor de akkervogels in Flevoland.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Het beheerpakket Kruidenrijk grasland, onderdeel van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), kent een rustperiode vanaf 1 april tot minimaal 15 juni. Het kruidenrijke gras wordt pas gemaaid als er geen weidevogelkuikens rondlopen. De bloeiende kruiden en grassen bieden veel insecten. En de rustperiode geeft weidevogels voldoende tijd om hun kuikens groot te brengen tot ze vliegvlug zijn.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
De velduil wordt door Romke Kleefstra, senior veldmedewerker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland, beschreven als een zeldzame nomade die af en toe broedt in het agrarisch gebied in Nederland. Kleefstra leerde de velduil kennen tijdens zijn veldonderzoek in het waddengebied. Toen grote aantallen velduilen in 2014 opeens neerstreken in het agrarisch gebied in Fryslân, werd hij betrokken bij het tellen en beschermen en onderzoeken van deze mysterieuze boerenlandvogel.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Waarom is het zo moeilijk de overstap te maken naar een meer natuurinclusieve vorm van landbouw? In vergelijking met intensieve landbouw zijn er veel meer factoren om rekening mee te houden. In het CoE groen project 'Gebiedsgerichte kansen voor een natuurinclusieve landbouw' ontwikkelde Aeres lector Ron Methorst en zijn team een tool om de natuurinclusieve landbouw in Nederland op weg te helpen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Een succesvolle omslag naar natuurinclusieve landbouw gaat niet vanzelf. Gebiedsgerichte samenwerking is nodig om uitdagingen op bedrijfsniveau, gebiedsniveau en in het netwerk rondom de boerenbedrijven het hoofd te bieden. De lesmodule ‘Lesmateriaal Gebiedsgerichte samenwerking voor natuurinclusieve landbouw’ maakt de kennis uit het project ‘Het project gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw’ ook voor het onderwijs beschikbaar.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Natuur zorgt voor een schone lucht, schoon drinkwater en leefbare plekken voor mensen. Het is daarmee de basis voor een gezonde leefomgeving. Overheden en (natuur-)organisaties zetten zich daarom in om een Basiskwaliteit Natuur te realiseren. Om deze organisaties te ondersteunen in dit proces en concrete handvatten te bieden, hebben Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, Vogelbescherming Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een toolbox ontwikkeld. In deze toolbox staan praktische tips, instrumenten, voorbeelden en kennis over hoe je met Basiskwaliteit Natuur aan de slag kunt gaan.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Nederland is trots op iconische weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit. Toch gaat het niet goed met de populaties van de meeste weidevogelsoorten. Met beweiding is op dit gebied veel winst te behalen, stelt Nyncke Hoekstra van het Louis Bolk Instituut. “Beweiding is een belangrijk onderdeel van weidevogelbeheer, maar altijd in samenhang met andere opties”, zegt Hoekstra in het Groen Kennisnet-webinar met het thema 'Weidevogels en weidegang'.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Tureluurs zijn de underdogs van de weidevogels. De afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar grutto’s, kieviten en scholeksters, maar over tureluurs weten we nog relatief weinig. Opvallend is dat het minder slecht gaat met de Nederlandse broedpopulatie tureluurs in vergelijking tot andere typische steltlopers onder de weidevogels. Maar waar komt dat door? En hoe kunnen we in het (agrarische) natuurbeheer meer oog hebben voor deze soort?
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
De term Natuurinclusieve landbouw zie je steeds vaker, maar wat houdt dit in? CLM Onderzoek en Advies en het Louis Bolk Instituut hebben een lesboek samengesteld met daarin een volledig overzicht van maatregelen en ervaringen: ‘Natuurinclusieve landbouw in de praktijk’. Dit boek is verschenen op 15 maart 2024 en bedoeld voor het onderwijs, maar bruikbaar voor iedereen die zich met natuurinclusieve landbouw bezighoudt.
Portaal Natuurinclusieve landbouw  
Nieuws
De steenuil is een van de soorten die voorheen heel algemeen was, maar nu als kwetsbaar staat aangemerkt op de Rode Lijst van Nederlandse Broedvogels. De soort houdt van een kleinschalig halfopen landschap met fruitbomen, knotwilgen en afwisselend extensief beheerde graslanden en kort begraasde weides. Dit kleinste uiltje van Nederland is ontzettend honkvast en elk individu heeft een eigen karakter.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Na de kennisdag in 2022 was de vraag naar een vervolg groot. Op 12 oktober 2023 ontvingen we een kleine honderd deelnemers bij De Dyck in Woubrugge. Een divers gezelschap van o.a. boeren, agrarische collectieven, terreinbeheerders, vrijwilligers, onderzoekers en andere betrokkenen bij boerenlandvogels nam deel aan deze dag in het teken van kennis uitwisselen, inspireren & leren van elkaar en netwerken. Lees de samenvatting van de dag en klik via de buttons door naar de workshop presentaties.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Maatregelen voor weidevogels vormen de populairste vorm van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Er vond op ruim 6% van het totale agrarische areaal (104.000 hectare) enige vorm van agrarisch natuurbeheer plaats. Het grootste deel van het areaal (circa 80%) werd beheerd voor weidevogels. In 2022 waren er 40 agrarische collectieven, met ruim 11.000 leden. Het aantal collectieven verschilt per provincie. Zo is er in Flevoland, Limburg, Zeeland en Drenthe één collectief voor de gehele provincie, terwijl Zuid-Holland er bijvoorbeeld acht telt. Dat staat te lezen in het rapport de Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel; editie 2023.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Vóór het agrarisch onderwijs en voor ieder die meer aandacht aan bodem wil besteden in het bedrijfsplan. Bodemwinst is een diepgravende waaier van kennis direct uit de praktijk en met commentaar van deskundigen. De film belicht alle aspecten van het onderwerp: van hoe verzorg ik mijn bodem tot wat betekent dat voor mijn bedrijfsvoering. Studenten krijgen het verhaal van de bodem in mooie beelden met respect en een glimlach verteld. De film heeft zoveel kwaliteit dat deze ook voor andere doelgroepen leerzaam is en men er veel genoegen aan zal beleven.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het Samen Voor Biodiversiteit Innovatiefonds steunt dit jaar projecten die versterking en uitbreiding van plasdras gebieden als doel hebben. Dit is mogelijk door de samenwerking van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel en het Dinamo Fonds, dat hiervoor € 100.000 beschikbaar stelt. Vanaf 28 augustus kunnen aanvragen voor versterking van de natuurkwaliteit van bestaande of aanleg van nieuwe plasdras gebieden worden ingediend via het Innovatiefonds.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Op donderdag 8 mei 2023 gaf Magali Frauendorf, postdoctoraal onderzoeker bij de Swedish University of Agricultural Sciences, een presentatie over haar promotieonderzoek naar de drukfactoren op in het binnenland broedende scholeksters. Waarom is het broedsucces in het agrarisch gebied zo laag? En is er ook een effect van de lichaamsconditie waarin de vogels het overwinteringsgebied verlaten?
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Water en bodem zijn sturend in landschapsinrichting. Met dit nieuwe principe wordt het gebied weerbaarder tegen klimaatverandering. Joke Stoop (bioloog) analyseert de gevolgen in het westelijk veenweidegebied. Een voorgestelde verhoging van het grondwaterpeil volgens dit principe betekent complexe uitdagingen voor de veenweideboeren. Wat volgt zijn pilots voor waterinfiltratiesystemen en het inzicht dat de landschapsinrichting deels zou kunnen veranderen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Is het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) doeltreffend voor de bescherming van boerenlandvogels? Een casestudie over maatregelen gericht op akkervogels. We hebben de effecten van twee ANLb maatregelen gericht op akkervogels, uitgevoerd in drie provincies, onderzocht. De resultaten laten positieve effecten zien op het totale aantal vogels (aantallen individuen) en het totale aantal vogelsoorten. Uit onze resultaten blijkt echter ook dat niet alle soorten profiteren van de uitgevoerde maatregelen. Op basis van deze resultaten geeft de studie aanbevelingen voor de toekomstige uitvoering van ANLb maatregelen gericht op akkervogels in Nederland en daarbuiten.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Akkervogels zijn de laatste decennia in aantal achteruitgegaan. Door variatie aan te brengen in het landschap, gericht op het bieden van voedsel, dekking en nestgelegenheid, kunnen akkervogels weer in aantal toenemen. Het biodivers inrichten van overhoekjes en het aanleggen van wintervoedselveldjes, vogelakkers en akkerranden zijn voorbeelden van maatregelen waar akkervogels van profiteren.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland presenteert op zijn website een zestal video’s over inspirerende agrarische ondernemers. Die laten zien dat een natuurinclusieve bedrijfsvoering prima te doen is. Conny van den Top uit Lunteren is zo'n ondernemer, die denkt en handelt vanuit de kringloop. Ze probeer graag nieuwe dingen: naast koeien en biologische kippen heeft ze 80 walnootbomen en 50 dubbeldoelkippen. Zo hoopt ze nieuwe verdienmodellen te ontdekken.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland presenteert op zijn website een zestal video’s over inspirerende agrarische ondernemers. Die laten zien dat een natuurinclusieve bedrijfsvoering prima te doen is. Boer Edwin Sengers in Wijchen vindt het volkomen vanzelfsprekend om zijn bedrijf op die manier te runnen en te werken met “alles wat groeit, bloeit en leeft” rondom zijn bedrijf.
Groen Kennisnet  
Nieuws
René ontvangt ons op zijn boerderij in Barchem, gelegen tussen de weilanden en andere boerenbedrijven in de Achterhoek. Al van jongs af aan heeft René hart voor de natuur. Ook in zijn werk is hij bewust bezig met zijn omgeving. Vol passie vertelt hij over zijn bedrijf en zijn visie voor de toekomst. ‘’In 1998 namen mijn vrouw en ik de boerderij van de familie mijn vrouw over die al sinds 1908 bestaat’’, vertelt René. ‘’Toentertijd bestond de boerderij voornamelijk uit melkvee. Na enkele succesvolle jaren brak in 2015 een moeizame periode aan. Door het fosfaatrechtenstelsel kwamen we in een spagaat terecht en moesten er keuzes gemaakt worden over het voortbestaan van het bedrijf.’’
Toolbox Biodiversiteit  
Nieuws
De website Toolbox voor biodiversiteit biedt een overzicht van de kennis en ontwikkelingen rondom biodiversiteitsherstel. Aan deze toolbox zijn nu acht nieuwe dossiers toegevoegd over verdienmodellen voor biodiversiteit met praktijkvoorbeelden. Veel agrariërs willen graag bijdragen aan het verbeteren van biodiversiteit, maar zijn onzeker over de kosten en het terugverdienen daarvan. De dossiers bieden deze boeren de nodige ondersteuning.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Op 22 november werd de jaarlijkse landelijke onderwijsdag Natuurinclusieve landbouw gehouden. Doel van de dag was om beschikbare kennis en informatie rondom natuurinclusieve landbouw in het groene onderwijs te presenteren en samen te kijken naar vragen als: ‘Hoe leren we de boeren van de toekomst over het verbinden van landbouw en ecologie?’ en ‘Wat zijn de uitdagingen én de perspectieven van groen onderwijs?’.
Groen Kennisnet  
Nieuws
In het programma College Tour van 6 november 2022 confronteerde boerenzoon Sam minister voor Natuur en Stikstof met de vraag: “Wanneer stapt u op?” Voor velen herkenbaar, de boosheid en verontwaardiging over het gevoerde beleid bij jonge boeren en agrarische studenten. Daarom is er een project gestart is om de mentale ruimte van de (jonge) boer meer te ontsluiten. Hoe zijn we als landbouw gekomen waar we nu zijn, begrijpen we waar spanningen vandaan komen en hoe ga je daarmee om. Zo schiet je minder in de verdediging als eerste reflex.
Portaal Natuurinclusieve landbouw  
Nieuws
Bovenaan de actielijst van de partners in de Green Deal staat de aanpassing van de eindtermen in respectievelijk de Kwalificatiedossiers (mbo) en de landelijke opleidingsprofielen (hbo). Natuurinclusieve landbouw moet hierin een plek krijgen, zodat de aandacht hiervoor in de lessen niet langer vrijblijvend is of afhankelijk van de motivatie van individuele docenten. Natuurinclusief denken en handelen worden daarmee een verplicht onderdeel van een aantal groene opleidingen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Overgangszones kunnen een belangrijke rol spelen bij het beschermen van natuurgebieden tegen invloeden van buitenaf. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research hebben verkend welk beleid er bij provincies is voor overgangszones die grenzen aan natuur en welke uitdagingen zij verwachten bij een integrale gebiedsaanpak. Dit beleid is nog in ontwikkeling in het kader van de stikstofaanpak. De verkenning zoomt in op het beleid van de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel, maar ook dit beleid blijkt nog volop in ontwikkeling.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Op 28 september 2022 is het Aanvalsplan Landschap gelanceerd. Doel is om 10% van het landelijk gebied in te richten voor groene en blauwe landschapselementen. In 2030 moet de helft van deze ambitie zijn gerealiseerd. Uiterlijk in 2050 moet het groen-blauwe raamwerk klaar zijn. Als cruciale randvoorwaarde om dit mogelijk te maken is tot 2030 7,5 miljard nodig. Beheervergoedingen moeten langjarig worden zeker gesteld. Het Aanvalsplan verhoogt de landschappelijke kwaliteit en diversiteit van het Nederlandse landschap en draagt significant bij aan het halen van onze Europese verplichtingen rondom biodiversiteit, de klimaatopgave en schoon water. Ook levert het een belangrijke bijdrage aan natuurinclusieve landbouw door maatschappelijke diensten te belonen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Natuurinclusief boeren krijgt steeds meer aandacht bij melkveehouders. Kruidenrijk grasland staat de laatste jaren volop in de belangstelling als methode voor natuurinclusieve melkveehouderij. Goed ingepast in de bedrijfsvoering kan een kruidenrijk grasland veel voordelen hebben voor biodiversiteit, bodemkwaliteit en aanpassing op klimaatverandering, maar ook voor voederkwaliteit en diergezondheid. Leertraject Kruidenrijk grasland (SABE / LIFE IP) doet verslag van de groepsbijeenkomst van 25 augustus.
Groen Kennisnet  
Nieuws
In 2030 zijn alle ondernemers in de landbouwsector klaar om duurzaam om te gaan met klimaatverandering. Dat is althans een van de doelen van het Actieprogramma Klimaatadaptatie landbouw. Om dit mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat de risico’s, knelpunten en kansen van klimaatverandering voor de landbouwsector voldoende in beeld zijn gebracht. Een recent onderzoek heeft de stand van zaken hiervan geïnventariseerd.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Op 28 juni 2022 organiseerde Van Hall Larenstein in samenwerking met BoerenNatuur een tweede online bijeenkomst over kuikenoverleving van weidevogels. Deze bijeenkomst was onderdeel van het Europese LIFE-IP project All4biodiversity en het project Kennismakelaar Boerenlandvogels. Het doel is om kennisuitwisseling te stimuleren tussen de agrarische collectieven en tussen onderzoekers, collectieven en boeren.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Op 16 mei jl. ondertekende minister Staghouwer en 24 andere partners een nieuwe Green Deal. Dat gebeurde bij Hogeschool Inholland in Delft, bij de uitreiking van de Impactprijzen. Met deze tweede fase geven de dealpartners gehoor aan de oproep tot een vervolg die geuit werd op de Onderwijsdag in oktober. Er zijn in de afgelopen drie jaar flinke stappen gezet: er is lesmateriaal ontwikkeld en gratis beschikbaar voor alle niveaus op ons eigen Portaal op GKN, de Onderwijsdag NIL is een terugkerend fenomeen, er waren webinars en werkbezoeken en er zijn demo-leerbedrijven. En er is vooral veel samenwerking ontstaan. Maar daarmee zijn we er nog niet.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Na de lancering van de Toolbox voor Biodiversiteit in april organiseerde LIFE IP All4Biodiversity samen met Groen Kennisnet op 21 juni een webinar over de toolbox. Het webinar stond in het teken van de achtergrond, het gebruik en de informatie in de toolbox voor biodiversiteit. Tijdens het webinar werden alle aanwezigen én partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en LIFE IP All4Biodiversity opgeroepen ook een bijdrage te leveren aan het vullen van de toolbox.
Groen Kennisnet  
Nieuws
De overheid pleit voor een transitie naar kringlooplandbouw, waarbij natuurinclusieve landbouw één van de perspectieven is. Die transitie zou sneller gaan met een betere monitoring en financiering van de benodigde gebiedsprocessen. Dat is één van de conclusies die onderzoekers van Wageningen University & Research trekken in vakblad Natuur, Bos en Landschap. Ook zetten zij een aantal tips voor beleidsmakers op een rij.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Met ongeveer vijftig mensen uit het werkveld van het agrarisch natuurbeheer en diverse onderzoekers was de online kennisbijeenkomst Kuikenoverleving (d.d. 31 mei 2022) geslaagd. Tim Visser, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, heeft ons meegenomen in zijn onderzoek naar de waarde van greppel plas-draspercelen voor weidevogels en met name weidevogelkuikens en de rol van bemesting in kruidenrijk grasland. De bijeenkomst was georganiseerd door Hogeschool Van Hall Larenstein en BoerenNatuur (vanuit het LIFE-IP project All4Biodiversity en project Kennismakelaar Boerenlandvogels).
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Op 12 mei 2022 organiseerde Van Hall Larenstein in samenwerking met BoerenNatuur een veldbijeenkomst in Kamerik over kuikenoverleving van weidevogels. Deze bijeenkomst was onderdeel van het Europese LIFE-IP project All4biodiversity en het project Kennismakelaar Boerenlandvogels. Het doel is om kennisuitwisseling te stimuleren tussen de agrarische collectieven en tussen onderzoekers en collectieven. Tijdens deze bijeenkomst sprak René Faber, veldcoördinator van het collectief Rijn, Vecht en Venen (RVV), over hoe het collectief samen met de deelnemende boeren maatwerk levert om zoveel mogelijk weidevogelkuikens groot te brengen. Daarna ging Jan de Wit, DWC advies en voormalig adviseur Louis Bolk-instituut, in op de belangrijkste bevindingen uit het onderzoeksproject Winst & Weidevogels. Tot slot nam René Faber ons mee naar het weidevogelmozaïek ten noorden van Kockengen. Hier bespraken we de uitdagingen en keuzes van dit specifieke gebied.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven. De landbouw moet verduurzamen, maar hoe pakken we een ingrijpende overgang van dat formaat aan? Een gemiddeld boerenbedrijf en een gemiddelde locatie bestaan niet, dus er zal specifiek per locatie bekeken moeten worden hoe agrarische bedrijven de duurzaamheidsopgaven kunnen halen. Lokale omstandigheden bepalen sterk welke manier van werken boeren kiezen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Een natuurinclusieve inrichting van Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van actuele maatschappelijke opgaven, zoals klimaatverandering, (drink)waterkwaliteit, biodiversiteitsherstel en een gezonde leefomgeving. Dit concluderen PBL en WUR in het rapport Natuurverkenning 2050 - Scenario Natuurinclusief. Het is de eerste keer dat de effecten van een natuurinclusief toekomstbeeld richting 2050 zijn doorgerekend.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Met 59 mensen uit het werkveld van het (agrarisch) natuurbeheer en diverse onderzoekers was de bijeenkomst 'Wintervoedsel voor akkervogels" geslaagd. Jules Bos van Vogelbescherming Nederland heeft verteld over de ervaringen en resultaten van het beheer van wintervoedselakkers in Noord-Limburg. Hierna heeft Bauke Koole laten zien hoe je met behulp van doelsoortenmonitoring het akkervogelbeheer kan evalueren en verbeteren.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
De provincie Fryslân streeft naar een duurzame natuurinclusieve landbouw in 2025 en wil dit door kennisdeling vanuit het onderwijs stimuleren door middel van het project ‘Natuurinclusieve landbouw in het onderwijs’. Het project moet zorgen voor meer kennis en bewustwording bij studenten. Dit wordt gedaan door middel van excursies, praktijkdagen en/of onderzoek op zogeheten demobedrijven. Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuw onderwijsmateriaal, zoals opdrachten die kunnen worden uitgevoerd op deze demobedrijven.
Groen Kennisnet  
Nieuws
De Wageningse hoogleraar Martha Bakker is voorstander van het opnieuw inrichten van Nederland om kringlooplandbouw, klimaatplannen en herstel van biodiversiteit te realiseren. Nederland is opgedeeld in duidelijke locaties voor voedsel, wonen, industrie en infrastructuur. Bakker ziet kansen om ‘te stapelen’ en zo ruimte te besparen of handiger in te delen om bij te dragen aan kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw en de energietransitie.
Groen Kennisnet  
Nieuws
In een recent gepubliceerde interactieve pdf beschrijft de taakgroep LULUCF hoe landgebruik samenhangt met het vastleggen van broeikasgassen. De focus ligt op 3 gebieden: Landgebruik (Land Use), landgebruiksverandering (Land Use Change) en bosbouw (Forestry), kortom LULUCF. De taakgroep onderscheid zes landgebruiksklassen: bos, bouwland, grasland, wetlands, bebouwing en overig land.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Akkerranden en bloemstroken in het gewas kunnen een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit in het landschap. Daarnaast is er de vraag naar meer zonne-energie. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut bedachten een innovatief systeem waarbij een combinatie van mobiele zonnepanelen met een akkerrand het voor de boer aantrekkelijker maakt om een gedeelte van het perceel niet in productie te hebben.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Met financiële bijdragen van het ministerie van LNV, de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw en Stichting Natuurinclusieve landbouw zijn acht natuurinclusieve landbouwmaatregelen uitgewerkt in een digitale gids. Deze gids is een toegankelijke en onafhankelijke informatiebron die een integraal overzicht van de mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw biedt. Hiermee wordt houvast geboden aan oriënterende agrariërs, adviseurs en erfbetreders in het versnipperde aanbod van kennis over natuurinclusieve landbouw.
Groen Kennisnet  
Nieuws
In de toekomst hebben we, meer dan ooit, mensen nodig die veel weten over natuurinclusieve landbouw. Door de Green Deal zijn in de afgelopen drie jaar mooie resultaten geboekt en zijn lessen uit onderzoek en praktijk met partners uit alle lagen van het onderwijs gedeeld. Daar moeten we mee doorgaan. Op de Tweede Onderwijsdag Natuurinclusieve Landbouw is ingezet op een vervolg van de Green Deal.
Groen Kennisnet  
Nieuws
In een speciale uitgave van Philosophical Transactions of the Royal Society B Biological Sciences breken internationale onderzoekers een lans voor de bodem als essentiële basis van onze samenleving. De bijdragen van natuur aan welvaart, gezondheid en welzijn van de mens worden ecosysteemdiensten genoemd, of Nature’s Contributions to People (NCP’s). Het speciale nummer benadrukt dat de bodem positief bijdraagt aan alle 18 diensten die gedefinieerd zijn als NCP’s en aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Als onderdeel van de uitgave schreven Wageningse onderzoekers Gerlinde De Deyn (Bodembiologie) en Lammert Kooistra (Laboratorium voor Geo-Informatiekunde en Remote Sensing) een artikel over de rol van bodems in de vorming, het behoud en herstel van habitats.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het gaat slecht met hommels en andere bijen, zowel in Nederland als daarbuiten. Meer dan de helft van de inheemse hommels staat op de Rode Lijst, een kwart is zelfs uitgestorven. Ook de zandhommel is getroffen door de aantastingen van haar leefgebied. De zandhommel is een typische soort van extensief, open agrarisch gebied, en kan dan ook dienen als icoonsoort voor een soortenrijk boerenland.
Groen Kennisnet