Nieuws

Succesvolle Onderbroekentest: Mulchproject geeft aanleiding tot verdere verdieping

Samenvatting
  • Onderwerp
    bodem, onderzoek, organische stof
  • Interessant voor
    docenten, groen onderwijs
Bekijk de bronnen
De onderbroekentest, uitgevoerd binnen het mulchproject van het Practoraat Duurzaam Bodembeheer (Yuverta Boxtel), heeft de eerste veelbelovende resultaten opgeleverd. Tijdens dit experiment werden katoenen lapjes onder verschillende mulchlagen begraven en na zes weken geëvalueerd op afbraak. De uitkomsten zijn veelbelovend en bieden perspectief voor het verder doorontwikkeling van deze methode.

Om de activiteit van het bodemleven te meten, werd zes weken geleden een zogenoemde ‘onderbroekentest’ uitgevoerd binnen het mulchproject. Mulch is een verzamelnaam voor allerlei (organische) materialen die je op de bodem kunt aanbrengen om de bodem te verbeteren. In dit project werden lapjes van 100% katoen begraven onder vijf verschillende mulchlagen:

  1. Bladcompost
  2. Houtsnippers
  3. Compost
  4. Geen mulchlaag (controle)
  5. Hooi

Het doel was om te onderzoeken welke mulchsoorten de biologische afbraak van organisch materiaal het beste ondersteunen. De test is uitgevoerd in bakken gevuld met grond uit de vijf proefvakken van het mulchproject en bedekt met de bijbehorende mulchlaag. Gedurende zes weken werden deze bewaard bij huiskamertemperatuur (~18°C).

Mulch versnelt afbraak

De resultaten laten zien dat bepaalde mulchlagen de afbraak aanzienlijk versnellen en ook dat dit per mulchlaag verschilt. De compostlaag bleek in deze opstelling het meest effectief in het stimuleren van het bodemleven. Dit bevestigt dat de mate van afbraak van de katoenen lapjes geschikt is als indicator voor biologische activiteit en dat er in een relatief korte periode van zes weken al veel afbraak plaatsvindt. "De afbraak onder sommige mulchsoorten was indrukwekkend. Dit bevestigt dat een goed gekozen mulchlaag het bodemleven kan stimuleren en de bodemvruchtbaarheid kan verhogen, wel is het opmerkelijk dat hooi het beter heeft gedaan dan geen mulchlaag. Hier duiken we verder in," aldus Henri van Son, docent Hoveniers.

Recent onderzoek roept nieuwe vragen op: Zijn de resultaten reproduceerbaar? Is optische beoordeling beter dan wegen? Is zes weken testduur ideaal, of korter beter? Moeten lapjes buiten worden begraven in plaats van in het lab? In de komende tijd zal naar aanleiding van deze vragen de onderzoeksmethodiek verder worden ontwikkeld.

Tijdens de bedrijvendag op donderdag 6 februari was er veel belangstelling voor het gebruik van mulch. De brede interesse onder deelnemers benadrukt het belang van dit onderwerp en biedt een uitstekende aanleiding om verder te onderzoeken hoe mulch optimaal kan worden ingezet.

Conclusie

De positieve resultaten van deze test vormen een opstap naar verdere experimenten met mulchmethoden en hun impact op de bodemgezondheid. De onderbroekentest blijkt niet alleen een ludieke, maar ook een effectieve methode om bodemactiviteit te onderzoeken.

Bodem

Het thema van februari is bodem, een breed begrip dat zich over het hele groene domein uitstrekt. De meeste boeren zien bodembeheer als de belangrijkste klimaatmaatregel. Ook voor waterbeheer en een gezonde natuur is de boden essentieel. Blijf Groen Kennisnet in de gaten houden voor meer informatie over de verschillende aspecten van bodem in het groene domein!