Nieuws

Videoclips film ‘Bodemwinst’ beschikbaar

Akker met graan en korenbloemen - congerdesign via Pixabay
Bron foto: congerdesign, Pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    film, bodemgezondheid, natuurinclusieve landbouw
  • Interessant voor
    docenten, akkerbouwers, melkveehouders, tuinders
Bekijk de bronnen
Vóór het agrarisch onderwijs en voor ieder die meer aandacht aan bodem wil besteden in het bedrijfsplan. Bodemwinst is een diepgravende waaier van kennis direct uit de praktijk en met commentaar van deskundigen. De film belicht alle aspecten van het onderwerp: van hoe verzorg ik mijn bodem tot wat betekent dat voor mijn bedrijfsvoering. Studenten krijgen het verhaal van de bodem in mooie beelden met respect en een glimlach verteld. De film heeft zoveel kwaliteit dat deze ook voor andere doelgroepen leerzaam is en men er veel genoegen aan zal beleven.

Filmmaker Rob Busquet heeft in het voorjaar van 2023 zijn filmproject ‘Bodemwinst’ met onder meer steun vanuit de Green deal van het Agrarisch Onderwijs afgerond. In de film staat gezondheid centraal; een gezonde bodem is voorwaardelijk voor gezonde gewassen en dieren en daarmee gezonde voeding die weer bijdraagt aan menselijke gezondheid. Tegelijkertijd is een gezonde bodem ook een voorwaarde voor een weerbaar ecosysteem voor water en CO2-buffering en instandhouding biodiversiteit. Kortom bodem staat letterlijk aan de basis van onze voedselproductie (landbouw) en maakt leven op aarde mogelijk.

Boeren vertellen hun verhaal

Er komen 7 boeren in beeld die op hun bedrijf actief met bodem bezig zijn. Een doorsnede van de landbouw: melkveehouders, akkerbouwers en tuinders. Deze boeren vertellen over het belang van een gezonde bodem en hun omgang daarmee. De basiskennis in de film komt dus uit de praktijk. Daarnaast delen deskundigen zoals Jan Willem Erisman, Martina Sura, Albert Kooy en anderen hun visie over respectievelijk een gezond landbouwsysteem, het bodem microbioom, het humane microbioom en het belang van gezonde voeding.

Kennisclips

De film is gemaakt voor het agrarisch onderwijs. De film is opgeknipt in 17 delen, waardoor de docent een keuze kan maken over welke thema’s aan de orde komen en in welke volgorde. Bodemwinst duurt anderhalf uur en is als geheel en in delen beschikbaar via Groenkennisnet.

Handleiding en andere films

Komend jaar wordt er een handleiding voor docenten en studenten opgesteld om de film en de clips nog beter bruikbaar te maken voor het onderwijs. De onderwerpen in de film sluiten ook aan op het materiaal wat gemaakt is naar aanleiding van de film ‘onder het maaiveld’, via de website van IVN zijn hiervan korte clips te zien die ingaan op de diversiteit van het bodemleven.

Eerder maakte Rob Busquet de film ‘Grutsk’ waarin boeren en hun omgang met natuurinclusieve melkveehouderij worden geportretteerd. Ook hier zijn de volledige film en thematische clips beschikbaar voor het groene onderwijs.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Bodemwinst (complete versie)

Bron: Rob Busquet Educatief

Gebruikersrechten. Bodemwinst is vrij beschikbaar voor educatief gebruik. Niets uit deze film mag worden gekopieerd of anders gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Copyright 2023 Rob Busquet Filmproductie.