Nieuws

Actief bezig met natuurinclusieve landbouw tijdens het BoerNatuurlijk!-spel

Samenvatting
  • Onderwerp
    BoerNatuurlijk!-spel
  • Interessant voor
    Onderwijs
Bekijk de bronnen
In het kader van het project BoerNatuurlijk! heeft NAJK een spel over natuurinclusieve landbouw ontwikkeld. Het spel is gratis en geschikt voor vmbo, mbo en hbo.

In een natuurinclusieve landbouw houdt een ondernemer bij alle activiteiten rekening met de natuur op en rond zijn of haar bedrijf. Met het BoerNatuurlijk-spel van NAJK daag je jouw medestudenten uit met jouw kennis over dit onderwerp.

Als klas strijd je in teams tegen elkaar. Naast dat je er iets van opsteekt, is er ook een mooie prijs te winnen. Niet alleen leerzaam dus, maar vooral ook erg leuk om te doen!

Een greep uit de opdrachten en vragen

Op donderdag 24 maart gingen verschillende akkerbouwleerlingen van Terra MBO Groningen onder leiding van projectleider Gerjanne van Esveld met elkaar de uitdaging aan om door middel van het leuke en leerzame BoerNatuurlijk!-spel meer over het onderwerp te weten te komen.

Voorbeelden van de opdrachten en vragen waren: 'Noem maatregelen die een melkveehouder kan toepassen om weidevogels te beschermen'. Discussieer met elkaar over de stelling ‘Alle boeren moeten vanaf 2030 minimaal 20% van hun grond inrichten voor natuur’ of daag een ander groepje uit met de benaderingsvraag ‘Hoeveel wormen eet een mol per dag?’.

Het spel werd leuk opgevangen door de Groningse studenten: “Het is leerzaam en mooi om tegen elkaar te spelen.” En ook niet onbelangrijk: “Je leert wie wel en niet tegen zijn verlies kan”, voegt een andere leerling er lachend aan toe. Een geslaagde aftrap van dit spiksplinternieuwe project van NAJK, zo vindt ook projectleider Gerjanne van Esveld: “Het is ontzettend leuk om op deze interactieve manier studenten kennis te laten maken met natuurinclusieve landbouw. Met die kennis kunnen ze direct de vertaalslag maken naar het eigen bedrijf of stagebedrijf.”

Aanvragen

Voor mbo is het spel vanaf eind maart 2022 aan te vragen. Vmbo en hbo zullen iets later gereed zijn. Tot mei 2024 is het spel te spelen. Houd rekening met minimaal 1,5 uur voor deze activiteit.

Het spel is gratis en bij interesse kun je een mail sturen naar gvanesveld@najk.nl.