Lector Martijn van der Heide bouwt aan biodivers landelijk gebied

Onderwerp
lectoraat, natuurinclusief, biodiversiteit, lecotorale rede
Interessant voor
beleidsmakers, onderzoekers , verbeelders
Met aandacht voor het belang van hoop, historie en definities van ‘biodiversiteit’ en ‘landelijk gebied’ werkte de kersverse lector toe naar wat volgens hem nodig is om de aanpak van de biodiversiteitsopgave in het landelijk gebied te versnellen: Educatie, belasting en een nieuw ruraal narratief. Deze punten krijgen een plaats in een van de twee onderzoekslijnen die in het lectoraat centraal staan. Ten eerste natuurinclusieve landbouw en agrobiodiversiteit en ten tweede ecosysteemdiensten, natuurlijk kapitaal en brede welvaart.
Sleutels tot versnelling natuurinclusieve landbouw
De eerste onderzoekslijn richt zich op het bevorderen van agrobiodiversiteit, onder meer door landbouwpraktijken te ontwikkelen en te implementeren die hieraan een bijdrage kunnen leveren. De onderzoekslijn bouwt gedeeltelijk voort op de activiteiten van het lectoraat weidevogels en natuurinclusieve landbouw en zet onder andere in op de verdere ontwikkeling van het portaal boerenlandvogels.
De tweede onderzoekslijn heeft een meer sociaal-economische focus, want zoals Martijn stelt “het versnellen en versterken van de biodiversiteitsopgave op landbouwgrond moet aansluiten bij de economische realiteit van agrarische bedrijven en de bredere maatschappelijke voordelen ervan”. In deze onderzoekslijn beperkt het lectoraat zich niet alleen tot praktisch onderzoek maar is het ook op zoek naar ‘verbeelders’ zoals filmmakers en romanschrijvers en landschapsarchitecten omdat zij helpen om abstracte concepten zoals ecosysteemdiensten, natuurlijk kapitaal en brede welvaart concreter, inspirerender en beter afgestemd op maatschappelijke behoefte te maken.
Op Groen Kennisnet vind je straks een lectoratenpagina waar de onderzoeksresultaten en publicaties van Martijn en zijn team van onderzoekers en verbeelders terug te vinden zijn.