Hoofdstuk 5 - Dier
Opdrachten bij hoofdstuk 5
Het complete leerboek Natuurinclusieve landbouw in de praktijk, maar ook de individuele hoofdstukken uit het boek zijn gratis online beschikbaar.
Opdracht 5.1 - Interview een boer uit je omgeving over het rantsoen dat hij/zij voor zijn dieren (kippen, koeien, varkens, geiten, schapen) gebruikt. Waarom kiest hij/zij voor deze producten? Welke voedingstoffen zitten waarin? Waar komen de producten vandaan? (regionaal/internationaal)
Opdracht 5.2 - Onderzoek één reststroom (bijv. bierbostel, perspulp of aardappelvezels). Beschrijf waar het een restant van is, welke waarde het kan bieden (vezel, eiwit, etc.) en in welke producten het momenteel wordt verwerkt.
Opdracht 5.3 - Maak groepjes van twee en bediscussieer over de stelling: ‘Sojaschroot is een restproduct van soja geproduceerd voor menselijke consumptie’. Zijn jullie hier hiermee eens of niet? Waarom wel, waarom niet?
Opdracht 5.4 - Leg aan een klasgenoot uit hoe het komt dat weidegang voor minder ammoniakuitstoot zorgt.
Opdracht 5.5 - Kies een vorm van beweiden uit tabel 5.1 en maak een schema voor deze vorm van beweiden voor de huiskavel van ‘jouw’ toekomstige bedrijf. Bekijk de afbeeldingen op blz 119. als voorbeeld. Hoeveel koeien zijn er? Hoeveel areaal heb je? Hoe worden de weides ingedeeld? Hoe vaak komen de koeien op deze stukken gras?
Opdracht 5.6 - Wat betekent het als dieren ‘dubbeldoel’ worden genoemd? Noem een voorbeeld van een dubbeldoeldier en omschrijf de doelen.
Opdracht 5.7 – Bezoek een melkveebedrijf en interview de melkveehouder over de keuze van het stalsysteem. Waarom heeft hij/zij voor dit systeem gekozen? Is hij/zij er tevreden over? Wat gaat goed, wat kan beter? Wat zijn de wensen voor de toekomst en waarom?
Uitgebreide opdrachtenlijst
Op zoek naar nog meer interessante opdrachten? Aanvullend op bovenstaande selectie kun je ook gebruik maken van de uitgebreide lijst opdrachten bij hoofdstuk 5.
Beeldmateriaal voor in de les
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van figuren die in de les gebruikt kunnen worden. Je kunt ook het Powerpoint-bestand zelf downloaden, waarin alle figuren uit hoofdstuk 5 te vinden zijn.
Meer informatie
5.2 Lokale bronnen
- Reststromen - Kringlooplandbouw Wageningen University & Research
- Restproduct of hoofdproduct? - Nieuwscheckers
5.3 Weidegang en landgebruik
- Weidegang - Stichting Weidegang
- Weidewinst - Weidewinst
5.4 Passende koe
- Rassenlijst huisdierrassen - Centrum voor Genetische Bronnen (CGN)
- Stichting zeldzame huisdierrassen - SZH
- Familiekuddes - Familiekuddes
- Kalveren bij de koe - Caring Farmers
5.5 Erf en stal
- Huisvesting van melkvee - NZO
- Weidegang en dierenwelzijn - wiki Groen Kennisnet
5.6 Middelengebruik zo laag mogelijk
- Minimaliseren antibioticagebruik - Wageningen Livestock Research
- Routes van antiparasitica - STOWA
- Wormenwijzer schapen - Wageningen Livestock Research
- Parasietenwijzer - Universiteit Utrecht
Digitale leerboek Natuurinclusieve landbouw
Download het complete leerboek
Via Portaal Natuurinclusieve landbouw worden de individuele hoofdstukken aangeboden. Per hoofdstuk kunnen docenten opdrachten en beeldmateriaal downloaden om te gebruiken in de lessen. Maar het complete leerboek is ook gratis online beschikbaar.