Hoofdstuk 3 - Bodem
Opdrachten bij hoofdstuk 3
Het complete leerboek Natuurinclusieve landbouw in de praktijk, maar ook de individuele hoofdstukken uit het boek zijn gratis online beschikbaar.
Opdracht 3.1 - De bodemkwaliteit hangt af van zes aspecten die onderling ook sterk samenhangen. Zet de zes aspecten in een cirkel en beschrijf met pijlen en woorden hoe de aspecten invloed op elkaar hebben.
Opdracht 3.2 - De bodemkwaliteit kan visueel beoordeeld worden aan de hand van een profielkuil. Bezoek met de klas twee verschillende percelen en graaf in beiden een profielkuil. Bekijk de bodemstructuur, het bodemleven en de beworteling en beoordeel de kwaliteit van de bodem aan de hand van het profiel (zie voor een eenvoudige methode de website van Goed Bodembeheer.
Opdracht 3.3 - Bekijk via de website boerenbunder.nl of bodemdata.nl welke bodemtypen bij de studenten thuis in de buurt te vinden zijn. Wat zijn de kenmerken van deze bodemtypen?
Opdracht 3.4 - Wat zijn de voor- en nadelen van het ploegen van de bodem?
Opdracht 3.5 - Breng in de winter een veldbezoek aan percelen met groenbemesters. Bekijk de beworteling van verschillende groenbemesters in het veld. Welke groenbemesters wortelen diep en welke wortelen juist intensief? Wat is het verschil?
Opdracht 3.6 - Bekijk het aaltjesschema. Op een perceel werd begin augustus de zomergerst geoogst. Volgend jaar wil je aardappels gaan verbouwen op het perceel. Je hebt de bodem laten analyseren op parasitaire aaltjes en vond een hoge aantallen Paratrichodorus pachydermus en Pratylenchus penetrans. Je wil deze aantallen terugdringen met een groenbemester. Welke groenbemester kies je en waarom?
Opdracht 3.7 - Wat gebeurt er in de bodem als grasland wordt gescheurd?
Uitgebreide opdrachtenlijst
Op zoek naar nog meer interessante opdrachten? Aanvullend op bovenstaande selectie kun je ook gebruik maken van de uitgebreide lijst opdrachten bij hoofdstuk 3.
Beeldmateriaal voor in de les
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van figuren die in de les gebruikt kunnen worden. Je kunt ook het Powerpoint-bestand zelf downloaden, waarin alle figuren uit hoofdstuk 3 te vinden zijn.
Meer informatie
3.1 Inleiding
- Instructievideo bodemkwaliteit beoordelen - Youtube
- Goed Bodembeheer: Informatieve website bodemkwaliteit - Website
- Mijn bodemcoditie: Bodempodcast - Podcast
- 30 vragen over bodemvruchtbaarheid - Rapport WUR
3.3 Toepassing van compost
- BVOR: Compostproducten - Website
3.4 Vaste mest toepassen
- Handboek bodem en bemesting - Website
- Goed bodembeheer: Mest en compost - Website
3.5 Groenbemesters
- Handboek groenbemesters - Digitaal handboek WUR
- Aaltjesschema - Website
3.6 Brede vruchtwisseling
- Integraal bodembeheer - (Archief)dossier Groen Kennisnet
3.7 Teelt van grasklaver
- Handboek gras-klaver - Digitaal handboek Louis Bolk Instituut
- Maatregelen voor het vastleggen van koolstof in minerale bodems - Rapport Louis Bolk Instituut
3.8 Leeftijd grasland verhogen
- Graslandsignalen - Praktijkgids Roodbont (aanschafkosten)
- Bodemsignalen grasland - Praktijkgids Roodbont (aanschafkosten)
Digitale leerboek Natuurinclusieve landbouw
Download het complete leerboek
Via Portaal Natuurinclusieve landbouw worden de individuele hoofdstukken aangeboden. Per hoofdstuk kunnen docenten opdrachten en beeldmateriaal downloaden om te gebruiken in de lessen. Maar het complete leerboek is ook gratis online beschikbaar.