Onderzoek

Het Practoraat Natuurinclusieve landbouw & Ondernemend leren is onderdeel van verschillende onderzoeksprojecten, op deze pagina vind je een overzicht.

Over het practoraat

Inhoudsopgave

Practor Ine Sturkenboom heeft zich afgelopen jaren bij Terra MBO ingezet voor het Practoraat Natuurinclusieve landbouw & Ondernemend leren. Op deze website vind je de resultaten en producten van dit practoraat.

Natuurinclusieve Landbouwpraktijken

Naast alle studentenprojecten in de regio, waar gezocht werd naar oplossingen in natuurinclusieve landbouw en hoe je hierin kunt leren, heeft het practoraat in het kennisconsortium van de regiodeal (praktisch) onderzocht welke maatregelen er allemaal genomen zijn en welke maatregelen ook daadwerkelijk geholpen hebben in de proeftuin regiodeal natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland.

Deze proeftuin bevatte de deelgebieden: Schiermonnikoog, Oldambt, Westerwolde, Veenkoloniën, Drents Plateau (met zijn eigen deelprojecten/gebieden), de Friese kleiweide, Friese veenweide en de Noordelijke kleischil. De looptijd was 2019-2024.

Kaart Groningen, Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw

Methodologie

Alle initiatieven, boerenexperimenten, opgeleverde producten, rapporten, tussenrapportages, projectplannen, instrumenten, etc. zijn verzameld en gesorteerd naar kwantitatieve data. Deze kwantitatieve data maakten inzichtelijk hoeveel boerenexperimenten, opgestarte leernetwerken, onderzoeken/pilots, instituten, agrarische ondernemers, grondgebruikers, studenten, gebiedsgerichte processen, onderzoeksinstituten/bedrijven, ontwikkelde instrumenten er (betrokken) waren in dit leerproces. Tegelijkertijd gaf het ook inzichten met hoeveel personen al deze informatie minimaal gedeeld is.

Samen met Hogeschool Van Hall Larenstein is een beveiligde omgeving binnen Chat GPT gebouwd zodat we met ieder gebied apart dezelfde onderzoeksvragen aan de slag konden. Chat GPT kan enorm veel documenten aan en leest de “letterlijke tekst” van deze documenten.

Na oefenen en een pilot zijn we tot vaste onderzoeksvragen gekomen met ook dezelfde “doorvraagstelling”. Vreemd woord, maar om Chat GPT goed zijn werk te laten doen, hebben we geleerd verschillende vragen te stellen m.b.t. een doel zodat je een goed doordacht antwoord krijgt. Een mens kan tussen de regels door interpreteren, Chat GPT kan dat niet.

Vervolgens hebben we conclusies getrokken uit de antwoorden van Chat GPT. Hierbij was de insteek dat er per gebied gekeken wordt wat NIL voor dat gebied betekent (bij ene gebied bijv. meer hightech gerelateerd, een ander gebied met kansen in de boer-burger connectie, bouwplan verbreding, etc.). Natuurlijk geldt er veel voor ieder gebied, echter toch zijn er kansrijke gebied specifieke insteken geformuleerd n.a.v. successen. Daarnaast heeft het practoraat gekeken naar wat deze maatregel opleverden, welke impact we eruit konden destilleren, waar de accenten lagen op soortenrijkdom, de beste mogelijkheden in de regio, de meest in het oog springende pilots en wat werkt.

Deze uitkomsten zijn samengevat en vervolgens herhaaldelijk besproken met betrokkenen uit de regio om de resultaten te checken. N.a.v. deze verhalen zijn toevoegingen gedaan, gestreept in interpretaties en interpretaties aangescherpt.

Breed Ondernemerschapsonderwijs/ Ondernemend Leren

Breed ondernemerschapsonderwijs richt zich op een breed scala van inzichten (kennis) en vaardigheden die relevant zijn voor ondernemerschap maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en professioneel succes. DCTerra duidt het “ondernemend leren” en het gaat over het stimuleren van een ondernemende en vaak adaptieve “Mindset” bij leerlingen, studenten, onderwijsprofessionals. Dit, vanwege de toenemende vraag naar flexibele, creatieve en zelfredzame professional.

Borgings methode; Situational Judgement Test?

Om ondernemende vaardigheden en waardecreatie bij studenten in beeld te krijgen lijkt een “meetinstrument” als een Situational Judgement test bruikbaar. Een Situational Judgement test (STJ) wordt ingezet om bijvoorbeeld beslissings- of oplossingsvermogen te beoordelen. Het gaat om het “meten” hoe goed iemand met een bepaalde situatie om kan gaan. Het is bruikbaar om in werksituaties, door situaties voor te schotelen, mensen te vragen hoe ze een dilemma of “gebeuren” beoordelen en te vragen wat zij zouden doen/ kiezen te doen. Daardoor kan het een borgingsinstrument zijn dat werk-,leer-, en gedrag-gerelateerde competenties inzichtelijk maakt.

Lees meer over Ondernemerschapsonderwijs, Ondernemend leren en de Situational Judgement Test met een aantal praktijkvoorbeelden in dit document:

Posters

Nadat de eerste drie posters vormgegeven een doorgesproken zijn (Westerwolde/ veenkoloniën, Oldambt en Drents Plateau) heeft Van Hall de drie posters in Friese gebieden samengesteld volgens dezelfde methodiek. Deze zijn hier te downloaden.