Gebiedsgericht Fieldlab: Foodvalley Waardeert
Projectstatus
Lopend
Regio
Ede
Thema
NPLG, duurzame oplossingen
Projectregeling
EIP - Gebiedsgerichte fieldlabs
Fieldlab Foodvalley Waardeert is een ontwerp voor een werkwijze waarmee de partijen van het samenwerkingsverband willen werken aan een toekomstbestendige landbouw die waarden produceert voor het gebied (sociaal, ecologisch en economisch) en daarvoor wordt gewaardeerd.
Regio Foodvalley is een interessant gebied met van oudsher veel boeren en met name veel veehouderij. De regio valt op omdat er een relatief grote vertegenwoordiging is van de pluimveehouderij en de varkenshouderij. Ook het aandeel biologische pluimvee en varkensbedrijven is groot. De reden daarvoor is de beperkte milieuruimte: boeren konden vaak op hun locatie niet uitbreiden qua dieraantallen. Ze zochten daarom een segment waarin ze met dezelfde of minder aantallen dieren meer konden verdienen: biologisch worden is dan een optie. Helaas is de vraag naar biologische producten nog beperkt en zitten die markten vol.
In de regio zitten ook veel kennisinstituten waarbij de meeste mensen meteen aan de Wageningen Universiteit denken. Voor de landbouwers in de regio zelf is de Aeres groep een veel belangrijker instelling. De Aeres groep leidt op MBO en HBO niveau de boeren en erfbetreders van de toekomst op. Wat nog lastig blijkt in de praktijk is het verbinden van de kennisketen van academisch onderzoek en praktijkgericht onderzoek. Deze verbinding is nodig om de resultaten van oplossingsrichtingen voldoende onderbouwd te krijgen en breder in te zetten in de praktijk.
Meer informatie over de visie, de doelen en het samenwerkingsverband in het Ontwerp: