Fieldlab

Fieldlab Groene Hart; versnellen transitie emissiearme, natuurinclusieve kringlooplandbouw in het westelijk veenweidegebied

Cows (Holstein Friesians, Bos Taurus) grazing in a beautiful green meadow under a blue sky in spring in the Netherlands - Dennis van de Water via shutterstock
Bron foto: Dennis van de Water, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Groene hart, Westelijk Veenweidegebied
  • Thema
    transitie naar een emissiearme, natuur inclusieve kringlooplandbouw
  • Projectregeling
    EIP - Gebiedsgerichte fieldlabs
Meer informatie
We ontwerpen in het fieldlab Groene Hart een veilige praktijkomgeving waarin actoren kunnen leren en experimenteren (learning by doing) met hun rol in de transitie naar een emissiearme, natuur inclusieve kringlooplandbouw in het westelijk veenweidegebied. Bedrijven en kennisinstellingen ontwikkelen, testen en implementeren binnen het fieldlab doelgericht maatschappelijk relevante oplossingen voor de manier waarop we voedsel en biomassa produceren: duurzaam en circulair in een nieuw ecologisch en economisch evenwicht met landschap, bodem, water en natuur (ecosysteemdiensten). Overheden en marktpartijen leren met welke instrumenten ze een stimulerende beleidsomgeving vormgeven voor bedrijven. Het fieldlab gaat dus over innovaties op het boerenbedrijf én innovaties bij overheden, ketenpartijen en financiers.

Presentatie Plan van aanpak

Op 6 december 2024 is het plan van aanpak om tot een versnelde verduurzaming te komen van de melkveehouderij in het Groene Hart gepresenteerd.

Fieldlab Groene Hart heeft als doel de melkveehouderij in het westelijk veenweidegebied versneld te verduurzamen en
beleidsontwikkeling aan te jagen. Dat doen wij door het delen van kennis en het faciliteren van praktijkgerichte innovaties op
melkveebedrijven, die koploper zijn of willen worden in het verduurzamen van hun bedrijf in de breedste zin van het woord. Hierbij is een focus op zes transitierichtingen:

  1. Extensivering: Sterke extensivering in combinatie met grondwaterpeilverhoging op veengrond.
  2. Management & low cost: Optimalisatie voer- en managementmaatregelen met lage investeringen: lage kosten strategie, weinig externe inputs, efficiënt gebruik natuurlijke kringlopen.
  3. Management & (high) tech: Optimalisatie voer- en managementmaatregelen met beperkte investeringen: hoog productieniveau per dier (melk) en per ha (gras) met inzet van beperkte externe inputs (reststromen) en (high) tech.
  4. Mestverwaarding I (high tech): Mestkraken / stikstofstrippen: terugwinnen / behouden meststoffen in kringloop.
  5. Mestverwaarding II: Strippen & biogas: Strippen & biogas terugwinnen / behouden meststoffen in kringloop / verbreden met productie groen gras (monovergister + stikstofstripper).
  6. Alternatief grondgebruik: Alternatief grondgebruik in de veenweide (alternatief voor gras en koeien). Voorbeelden: alternatieve teelten, energiewinning, groenblauwe diensten, recreatie en zorg.

In opdracht van het Fieldlab Groene Hart heeft PPP-Agroadvies bedrijfsmodellen doorgerekend die aansluiten bij de ontwikkelrichtingen zoals het Fieldlab die ziet: