Bij strokenteelt is een goede gewaskeuze belangrijk vanwege meerdere redenen. Een belangrijke reden is dat daar waar de ene strook eindigt en de andere begint de gewassen invloed hebben op elkaar. Deze invloed speelt zowel boven de grond als onder de grond. Dit kan positief of negatief uitpakken.
Dossier
Strokenteelt
Bij strokenteelt worden op één perceel verschillende gewassen in stroken naast elkaar geteeld. Ieder gewas wordt apart beheerd, waarbij gewaskeuze en strookbreedte belangrijk zijn. Eén van de voordelen van strokenteelt is dat de biodiversiteit op het perceel toeneemt en gewasziektes afnemen. Daarnaast hebben de gewassen geteeld in stroken meestal een vergelijkbare of hogere opbrengst dan in monoculturen. Daarentegen kan de mechanisatie een uitdaging zijn.
Begin hier
Gewaskeuze en combinaties
Breedte van de stroken
Strokenteelt is een toegankelijk teeltsysteem, omdat het relatief makkelijk aan te passen is aan de behoeftes van de teler. Als er al veel machines beschikbaar zijn met een breedte van 6 meter of breder, kan er gewerkt worden in een strokenteeltsysteem van deze breedte. Wanneer smallere machines beschikbaar zijn, heeft dit de voorkeur omdat de gewassen dan een sterkere positieve invloed op elkaar hebben.
Ziekten en plagen
Ziekten en plagen worden beter bestreden in strokenteelt. Enerzijds is er meer natuurlijke plaagbeheersing doordat er in de stroken altijd beschutting en voedsel is. Hoe smaller de stroken zijn, hoe sterker dit effect is. Anderzijds kunnen ziekten zich minder snel verspreiden, omdat een infectie beperkt blijft tot in de strook en niet over het hele veld kan gaan, omdat er tussen de stroken een niet-vatbaar gewas staat.
Irrigatie, bemesting en bespuiten
Irrigatie en bemesting bij strokenteelt zijn een uitdaging. Het ene gewas heeft bijvoorbeeld meer water of bemesting nodig dan het andere gewas.
Wet en regelgeving
Als agrarisch ondernemer moet je je bedrijf te registreren bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het is belangrijk dat stroken bij RVO als afzonderlijke percelen worden ingetekend bij de gewasregistratie. Deze informatie wordt namelijk gebruikt voor het aanvragen van verschillende subsidies en uitbetalingen. Daarnaast worden de gegevens gebruikt voor verschillende onderdelen van het mestbeleid.
Mechanisatie
Mechanisatie is een van de grootste investeringen in een strokenteeltsysteem.
Video's
Strokenteelt bij de familie Mosselman
kijkbijdeboer
Een kijkje bij de boerderij de Dennenhoeve
Drenthe in Transitie
Zonnepanelen, strokenteelt en biodiversiteit: gaat dat samen?
Louis Bolk Instituut
Bodemprijs aflevering 2: Succesvolle stroken
Wereld Natuur Fonds
content2
Achtergrond
(3)Praktijknetwerk Strokenteelt
(1)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Strokenteelt? Laat een reactie achter of neem contact op.