Er zijn zes casussen (verwerkingsopdrachten) gemaakt die voor zowel het mbo als hbo geschikt zijn. De casussen zijn als zodanig te gebruiken, maar ze kunnen ook een aanzet zijn voor het maken van eigen opdrachten.
Dossier
Groenbemesters
De keuze voor groenbemesters is van veel factoren afhankelijk zoals bodemeigenschappen en gewasrotatie. Om studenten te laten kennismaken met de problematiek wordt er in een WURKS-project lesmateriaal ontwikkeld in de vorm van een handboek, factsheets, powerpointpresentatie voor het onderwijs, en opdrachten.
Begin hier
Lespakket groenbemesters
Waarom groenbemesters?
Groenbemesters worden voor meerdere doelen geteeld zoals het in stand houden van de biologische bodemvruchtbaarheid, voor de beheersing van ziekten en plagen of voor versterking van de biodiversiteit. In dit hoofdstuk worden voordelen en de aandachtspunten van goenbemesters benoemd.
Keuze groenbemesters
Omdat er geen groenbemester is die alle voordelen combineert, moet je voor elk perceel een keuze maken. Wanneer je weet voor welk doel je een groenbemester moet telen, kun je een juiste keuze maken. In dit hoofdstuk komen de volgende doelen aan bod: organische stof, structuur, gewasgezondheid en biodiversiteit.
Kruisbloemigen
De kruisbloemigen danken hun goede naam als groenbemester vooral aan de snelle kieming, de vlotte grondbedekking en het feit dat ze ook bij lage temperaturen nog behoorlijk goed doorgroeien. Bovengronds geven ze een massaal gewas dat onkruid goed kan onderdrukken. Ondergronds laten ze het echter wat afweten.
Grasachtigen
Grasachtigen zijn zeer gewaardeerde groenbemesters. Ze hebben een vlotte opkomst en het bestrijden van onkruiden met groeistoffen is geen probleem. Het belangrijkste voordeel van grasachtigen is dat ze een sterk ontwikkeld wortelstelsel vormen.
Vlinderbloemigen
Een belangrijke eigenschap van de vlinderbloemigen is het stikstofbindend vermogen. Daarom kunnen vlinderbloemigen als stikstofbron een belangrijke functie vervullen. Op biologische bedrijven en op gangbare bedrijven kunnen ze een aanvulling op de bemesting vormen.
Overige groenbemesters
Naast grasachtigen, vlinderbloemigen en kruisbloemigen zijn er meer groenbemesters. In dit hoofdstuk aandacht voor afrikaantjes, facelia, raketblad en spurrie.
Mengsels
Mengsels bieden vele voordelen maar kunnen niet altijd worden ingezet. In dit hoofdstuk wordt duidelijk waarom.
Vanggewas na mais
Mais neemt na de bloei eind juli nog maar weinig stikstof op, terwijl er na juli door mineralisatie nog veel stikstof vrijkomt. Door na de mais een groenbemester te telen kan een deel van de nog aanwezige en vrijkomende stikstof in de bodem opgenomen worden. Zo wordt voorkomen dat dit deel van de stikstof uitspoelt.
Bewerken van groenbemesters
Groenbemesters kunnen op veel verschillende manier worden bewerkt en ingewerkt. Wanneer en hoe de groenbemester wordt bewerkt is van veel factoren afhankelijk en zeer plaats- en situatie specifiek. Voor alle teeltdoelen geldt dat het goed is de groenbemester zo lang als mogelijk is te laten staan.
Regelgeving
Binnen het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn verplichtingen opgenomen voor vergroening, zoals de teelt van vanggewassen voor aaltjesbestrijding of om stikstof vast te leggen. In dit hoofdstuk informatie opgenomen over die verplichtingen en over het gebruik van biologisch uitgangsmateriaal in de biologische teelt.
Missende informatie
Voor het tot stand komen van dit handboek is vanuit diverse onderzoeksgebieden informatie verzameld. Er is een lijst gemaakt van onderwerpen waar de informatie van ontbreekt of is omgeven met onzekerheden.
Mocht u verder nog informatie missen dan horen wij dit graag.
Video's
Effect van Tagetes
Groen Kennisnet
Op weg naar natuurinclusieve landbouw : onderzaaien vanggewas door loonbedrijf
Groen Kennisnet
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Groenbemesters? Laat een reactie achter of neem contact op.