Bij aanhoudende droogte kunnen de Nederlandse watersystemen mogelijk niet voldoende zoetwater aanleveren om in de maatschappelijke en ecologische waterbehoefte van Nederland te voorzien.
Dossier
Droogte
Wanneer er meer water verdampt dan wat er bijkomt via regen, spreek je over een neerslagtekort. Maar als die situatie te lang duurt, ontstaat er droogte. Door klimaatverandering lijken perioden van droogte steeds vaker en in extremere mate voor te komen in Nederland.
Zo was de zomer van 2018 uitzonderlijk droog en ook de zomer van 2019 was droger dan we normaal in Nederland gewend zijn. Droogte is moeilijk te voorspellen, maar de gevolgen van droogte kunnen groot zijn. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) doet onderzoek naar droogte en houdt constant het weer in de gaten om op droogte te kunnen anticiperen.
In dit dossier vind je alles over droogte en wat dat betekent voor Nederland. Lees hieronder onder andere over de verdringingsreeks, verzilting en de gevolgen van droogte op natuur, landbouw en het stedelijk gebied. Ook vind je hier leuke video’s en handig leermateriaal over droogte.
Begin hier
Verdringingsreeks
Droogte en de natuur
Nederland is de afgelopen 50 jaar een stuk droger geworden. Het grondwaterpeil is op veel plaatsen gedaald. Die verdroging bedreigt circa 40% van de inheemse planten in Nederland, denk aan planten die afhankelijk zijn van een hoge grondwaterstand of kwelwater.
Droogte in de landbouw
De Nederlandse landbouwsector is sterk afhankelijk van zoetwater. Zowel in de vollegrond als in de glastuinbouw is voldoende water noodzakelijk voor goede gewasopbrengsten. Maar ook op de veehouderij heeft droogte veel invloed.
Verzilting
Langdurig aanhoudende droogte staat ook nauw in verband met toenemende verzilting van de bodem, met name in de kustgebieden van Nederland. Door een stijgende zeespiegel en een tekort aan regenwater trekt het zoute water in de kustgebieden makkelijker het grond- en oppervlaktewater in.
Droogte in de stad
Droogte lijkt in steden eerder op te treden als gevolg van de manier waarop de meeste steden zijn gebouwd met veel steen en beton. Aanhoudende droogte kan leiden tot watertekorten in de stad, wat direct invloed heeft op bijvoorbeeld groenbeheer.
Droogte en bodemdaling
Droogte kan bodemdaling tot gevolg hebben, met name op veengronden. Laagveen vind je bijvoorbeeld in Friesland en het Groene Hart.
Wat kan jij doen bij droogte?
In Nederland wordt er per dag per persoon bijna 120 liter water gebruikt. Ongeveer vier procent hiervan wordt gebruikt voor eten en drinken. Voor douchen gebruiken we gemiddeld 50 liter water per persoon.
Video's
Hoe een gortdroge zomer Nederland verschrompelde
NOS op 3
Droogte | De uitdagingen van droogte op het werk van boeren
Ministerie van LNV, september 2020
content2
Handige links
(7)Leermateriaal
(9)Wat je zelf kunt doen tegen droogte
(2)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Droogte? Laat een reactie achter of neem contact op.