Onderzoek naar opbrengsten die gehaald worden door toepassen van ruime vruchtwisseling en stroken- of mengteelten laten positieve resultaten zien.
Dossier
Akkerbouw en Vollegrondsteelt
Natuurinclusieve akker- en tuinbouw vergt een omslag naar meer diverse akkerbouw en vollegrondteelten, zodat er biodiversiteit in tijd en ruimte ontstaat. Dit draagt bij aan een goede bodemvruchtbaarheid, betere water- en luchtkwaliteit en kan helpen bij natuurlijke plaagbestrijding.
Begin hier
Aan de slag met biodiversiteit
Het bemesten van de bodem met hulp van stikstofbinders, groenbemesting in combinatie met hoge kwaliteit dierlijke mest is een manier om de bodemvruchtbaarheid te behouden.
Op akkerbouwbedrijven zijn er ook veel kansen om biodiversiteit te stimuleren door het toevoegen van elementen in het landschap, denk aan bloemrijke akkerranden maar bijvoorbeeld ook aan het integreren van bomen in de bedrijfsvoering binnen een agroforestry systeem.
Functionele Agrobiodiversiteit
Biodiversiteit is méér dan natuurwaarde. Plant- en dierplagen kunnen bijvoorbeeld in de kiem gesmoord worden door een goed functionerend ecosysteem.
Praktijkervaring natuurinclusieve Akkerbouw
Verschillende pioniers laten zien hoe ze op hun bedrijf invulling geven aan natuurinclusieve akkerbouw, en wat voor impact de overstap heeft op hun bedrijfsvoering.
Akkerbouw
Van akkervogelbeheer tot bloemrijke akkerranden, er is van alles mogelijk aan natuurinclusieve maatregelen binnen de akkerbouw.
Vollegrondsteelt
Er zijn volop kansen voor de tuinbouw om natuurinclusiever te werken.
Video's
Kennisclip strokenbreedte : hoe breed wordt je strook?
Natuurinclusieve akkerranden inzaaien
BoerenNatuur Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer
Laatst bijgewerkt
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Akkerbouw en Vollegrondsteelt? Laat een reactie achter of neem contact op.